Reusesti si fara facultate

Pe masura ce foarte multi absolventi de facultate se pregatesc sa-si finalizeze cursurile si sa se alature fortei de munca, se confrunta cu o economie cu rata ridicata a somajului, cresterea concurentei pentru locuri de munca si cresterea dorintei de a avea independenta financiara.

Comparati angajatii care lucreaza in prezent, care nu au facut facultatea si si-au petrecut timpul muncind, au castigat experienta si au realizat mult mai multe lucruri. Multi dintre cei care urmeaza facultatea sunt impinsi de la spate de parinti sau de cadrele didactice, ce ne tot repeta ca doar asa putem reusi. Dar se pune intrebarea: se merita sa platesti 3 ani de studii, ca apoi sa castigi un salariu minim pe economie, cel putin din punct de vedere financiar?

Nu exista un raspuns simplu. De fapt, mai sunt multe de luat in considerare inainte de a lua decizia ca o facultate nu mai merita investitia.

Reusesti-si-fara-facultate

Sa ne uitam la numere

Un cost anual al scolarizarii implica cazare, taxa de scoala plus o suma de bani necesara traiului zilnic. O diploma de licenta de la o universitate va costa cel putin 50.000 de lei. Aceasta cheltuiala creste daca urmati masterul sau daca va hotarati sa alegeti o universitate privata de nivel superior. Ce ati putea castiga in trei ani de la un loc de munca in loc sa studiati cu norma intreaga si vorbim de bani reali!

Presupunand ca nu aveti nici o specializare, dar sunteti dispus sa faceti o pregatire avansata, cum ar fi participarea la o scoala tehnica, puteti castiga aproximativ 3.000 de lei ca incepator, daca sunteti foarte priceput. Asta inseamna ca peste trei ani, ai castiga mult mai mult, in timp ce prietenul tau care a facut facultatea castiga putin sau nimic, si poate mai are si datorii de pe urma facultatii.

La noi in tara, forta de munca se pierde si este din ce in ce mai multa nevoie de oameni calificati care au capacitatea de a face concret sa faca ceva.

Matematica este tot acolo. De fapt, un angajator cu diploma va castiga la inceput cat un muncitor necalificat, iar ca sa ajunga sa merite efortul depus in cei 3 ani, este nevoie de foarte multa munca, perseverenta si sacrificiu.

Oameni importanti precum Bill Gates, Mark Zuckerberg sau Steve Jobs sunt exemple vii ca se poate. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa privesti in tine si sa te gandesti spre ce ai inclinatii, ce ti-ar placea sa faci zi de zi, apoi sa te indrepti spre a te specializa cu cursuri calificare acreditate, ce-ti vor oferi diplome recunoscute si cu siguranta, vei avea satisfactii financiare si nu numai.