Spalarea prosoapelor la mâna economiseste bani, consuma mult mai putina energie si nu le uzeaza la fel de repede ca o masina de spalat. Cu toate acestea, spalarea este relativ usoara intr-o chiuveta sau lighean, dar prosoapele mari devin destul de grele când absorb apa si necesita mai mult timp pentru a fi spalate.
Noi va oferim cateva sfaturi pentru o spalare la mana cat mai eficienta si mai rapida.
Puneti prosoapele intr-o chiuveta, cada sau lighean, alegeti in functie de cate prosoape aveti.
Când puneti prosoapele, asigurati-va ca ele sunt intinse si nu stau imgramadite sau incurcate intre ele.
Puneti detergent cu apa, rece sau calda, nu e neaparat fierbinte. In funtie cat de murdare sunt, alegeti cantitatea pe care o doriti. Protejati-va mainile cu un detergent hipoalergenic sau pentru piele sensibila.
Lasati ca detergentul sa inmoaie foarte bine prosoapele si sa actioneze, timpul de imnuiere depinde cat de murdare sunt: in jur de 40 – 60 de minute.
Adaugati otet in apa de spalare deoarece face ca prosoapele sa fie mai pufoase si cu un miros mai poaspat.
Daca prosoape bumbac 100 sunt albe, puteti pune si inalbitor, dar este bine sa folositi o cantitate mica, pentru a nu deteriora testura.
Dupa ce au stat la inmuiat, apasati si agitati apa din lighean, cu ajutorul unui bat (sa-i spunem agitator, sa fie cat mai elevat) cu miscari cat mai rapide, nu uitati sa folositi manusi pentru a proteja mainile.Daca ati ales cada, impingeti rufele cat mai mult de peretii laterali ai cazii. Rasuciti agitatorul cu cât mai multa presiune in ambele directii, incercând sa strângeti cât mai mult din apa.
Clatiti prosoapele sub apa curata si lasati-le sa se inmoaie in ea timp de 5 minute. Puteti sa goliti ligheanul si sa-l umpleti cu apa rece rece.
Agitati prosoapele in acelasi mod ca inainte, din nou, veti petrece aproximativ 2 minute sau 100 de lovituri ale agitatorului. Rufele sunt clatite abia cand apa este curata si fara spuma.
Prosoapele se rasucesc si se storc cu mâna, apoi se agita pentru inca doua minute. Daca sunt foarte murdare, se repeta aceasta procedura sau pana cand se vor curata.
Stoarceti foarte bine rufele, pana cand nu mai iese apa, astfel se vor pastra cat mai pufoase.
Intindeti rufele la aer, fara a le ingramadi, dar daca le doriti uscate cat mai repede, apelati la un uscator de rufe.
Cititi intotdeauna eticheta de intretinere pentru prosoapele dvs. Unele pot avea instructiuni speciale pentru culori care sunt specifice marcii dvs. sau tipului de prosop.
In cazul in care inalbitorul a lasat pe prosoape pete albe sau de culoare deschisa, spalati-le cu o ceasca de otet (aproximativ 250 ml) la fiecare 4 L de apa, turnata direct in apa de spalat.
Asezati recipientul sau ligheanul in care spalati hainele in cada, sa nu existe riscul de a varsa pe podea.
Nu adaugati inalbitor si otet in acelasi timp, deoarece acestea reactioneaza chimic si nu e benefic pentru tesaturi. Clorul in combinatie cu apa calcaroasa poate lasa pete pe prosoapele albe.